IJssel-nieuws

Burgemeester Peter Oskam over zijn eerste weken
vrijdag 25 maart 2016
De integrale tekst van burgemeester Peter Oskam

Sinds 4 januari ben ik burgemeester van Capelle aan den IJssel. Misschien is dat voor u wel even wennen, na het vertrouwde gezicht van Frank Koen. Het welkom in de gemeente voelt in elk geval erg warm. Ik heb de afgelopen weken al flink wat indrukken opgedaan en veel Capellenaren mogen ontmoeten. Mocht ik u nog niet persoonlijk de hand hebben geschud, maak ik graag van deze gelegenheid gebruik om wat over mijzelf te vertellen.

Ik ben geboren en getogen in Den Haag, het Laakkwartier om precies te zijn. Op dit moment woon ik met mijn vrouw en drie van mijn kinderen in Rijswijk. We hopen voor het begin van het nieuwe schooljaar van onze jongens naar Capelle aan den IJssel te verhuizen. We kijken er ontzettend naar uit ons leven hier op te bouwen.

Al mijn werkervaring tot nu toe komt mooi samen in het burgemeestersambt. Na de middelbare school heb ik de politieschool in Scheveningen gevolgd, om vervolgens aan de slag te gaan als politieman in de Schilderswijk in Den Haag. In de tussentijd studeerde ik in de avonduren Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na mijn afstuderen heb ik veel ervaring opgedaan in het juridische werkveld. Als Officier van Justitie in Rotterdam was ik ook bij Capelle aan den IJssel betrokken, dit was eigenlijk mijn eerste kennismaking met de gemeente. Ik voelde mij eigenlijk direct thuis bij de Capelse mentaliteit van aanpakken.

Ook heb ik als rechter en kinderrechter bij de rechtbanken Den Haag en Arnhem gewerkt. En vervolgens als rechter-commissaris en vice-president van de rechtbank in Amsterdam. In 2012 ging ik de Tweede Kamer in en werd ik woordvoerder Veiligheid & Justitie voor het CDA. Daarnaast zat ik in de Parlementaire Enquête Commissie Woningcorporaties en deed ik asielzaken en Koninkrijksrelaties. Allemaal nuttige ervaring voor mijn werk als burgemeester, want als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

Naast dit alles ben ik altijd actief geweest in het betaald voetbal. Niet als speler, daarvoor bleek ik helaas al op jonge leeftijd wat techniek te missen, maar als scheidsrechter bij de KNVB.

Inmiddels ben ik dertien weken onderweg als uw burgemeester. De eerste weken ben ik een aantal keren op visite geweest bij 100-jarigen en 60/70 jarige bruidsparen. Leuk om bij Capellenaren thuis te komen en mooie, inspirerende en soms ontroerende verhalen te horen. Verder heb ik een aantal bedrijven, ondernemersnetwerken en sportclubs bezocht en veel sportieve en ondernemende Capellenaren mogen ontmoeten. Wat mij opvalt is dat wijkbewoners, ambtenaren, raadsleden en wethouders enorm betrokken zijn en op gepassioneerde wijze het beste met Capelle voor hebben.

Bij mijn installatie heb ik aan de gemeenteraad gevraagd om mij hun favoriete plekken te laten zien. Ik ben al met een aantal raadsleden op pad geweest en de komende tijd zie ik de favoriete plekken van de andere raadsleden. Op deze manier leer ik Capelle nog beter kennen. Als burgemeester ben ik ook vaak in de regio te vinden, zo neem ik deel aan overleggen van bijvoorbeeld de Veiligheidsregio (brandweer, GGD en rampenbestrijding) en de Politieregio. Op economisch en verkeersgebied zie ik mijn collega-burgemeesters bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

De eerste weken voelen niet alleen als een warm bad, ik kijk ook erg uit naar de toekomst in Capelle. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat wij met elkaar -gemeente, raad, ondernemers, jeugd, verenigingen, vrijwilligers en alle andere Capellenaren- van Capelle aan den IJssel een nóg mooiere gemeente maken om in te wonen en te werken. Ik wil daar graag een actieve bijdrage aan leveren!

Burgemeester Peter Oskam