IJssel-nieuws

Corona besmettingen in De Vijverhof niet ernstig
dinsdag 3 november 2020
Woonzorgcentrum De Vijverhof in Capelle aan den IJssel heeft sinds maart 2020 twee keer te maken gehad met besmettingen. Hoe ernstig zijn die situaties geweest en wat waren de gevolgen voor bewoners en medewerkers.

Marian van Roosmalen, directeur-bestuurder van Woonzorgcentrum De Vijverhof vertelde hierover in IJssel-nieuws van 31 oktober het volgende over:

'De eerste keer dat we met besmettingen te maken kregen was medio september. We testen voortdurend mensen die klachten hebben en dat deden we toen ook. Twee bewoners bleken ineens positief te zijn. Dan gaan alle alarmbellen af om te kijken hoe we dat zoveel mogelijk binnen de perken kunnen houden. Vervolgens hebben we de volledige afdeling, bewoners en medewerkers, getest en bleken 19 bewoners en 11 medewerkers besmet te zijn, terwijl ze geen klachten hadden. Dat maakt het ook zo onzeker omdat we iedereen die klachten heeft testen, maar zelfs mensen die geen klachten hebben en nergens last van hebben die hadden het dus.

We hebben toen gelijk die afdeling moeten isoleren, volledig in quarantaine, op een bepaalde manier de mensen verzorgd en verpleegd en heel goed in de gaten houden hoe het met iedereen gaat. We hebben ook daarin geluk gehad want we hebben geen ernstig zieke bewoners of medewerkers gehad. Het bleef bij lichte klachten. Niemand van die groep is opgenomen in het ziekenhuis. Na drie weken konden we alles weer open doen.

Het blijft doorgaan, elke dag kan er iemand zijn die een besmetting heeft en dat is twee weken geleden gebeurd. Toen was het één bewoner en daar is ook bij gebleven. Deze is geïsoleerd op onze Covid-unit die wij al in maart hebben ingericht. Zo probeer je ervoor te zorgen dat de verspreiding niet verder gaat en dat is spannend.

Het is raar op het moment dat je een dergelijke uitbraak hebt om te zeggen dat je blij bent hoe het gegaan is maar dat is het wel. Er zijn veel vormen van het virus in omloop, milde vormen en ernstige vormen en wij hebben blijkbaar het geluk gehad dat we de mildere vorm hadden. Natuurlijk is het heel vervelend voor iedereen die ermee te maken heeft zoals familie, bewoners en medewerkers en toch kun je dan achteraf zeggen dat je drie weken heel erg moeten bikkelen en afzien, maar het is heel goed verlopen en we zijn er goed uitgekomen.'