IJssel-nieuws

Rivium
woensdag 16 september 2020
Vandaag, woensdag 16 september, staat een raadsbrede commissievergadering op de agenda met als thema Het Rivium, Gebiedspaspoort 2.0.

In 2018 is een eerste stap gezet om transformatie van Rivium mogelijk te maken via het eerste Gebiedspaspoort. Dat is een uitnodiging geweest naar eigenaren en marktpartijen om een deel van de wijk te transformeren en daarin te investeren. Twee jaar later ligt 2.0 klaar om ondertekend te worden door de raad. Volgens wethouder Maarten Struijvenberg bij Radio Capelle op zaterdag 12 september wordt door investeerders

Een groot vraagteken binnen de gemeenteraad blijft het mobiliteitsvraagstuk. Daarbij nog denkend aan één auto per woning of meer. Wil de wethouder daar ook nog aan denken anno 2020? "Nee, dat ligt aan de manier waarop je het gebied ontwerpt en de alternatieven die je mensen biedt voor de auto om van A naar B te kunnen komen. Ook de doelgroep van de mensen die je benadert en hoe je het gebied en de woningen in de markt zet. Een doelgroep die zegt niet altijd een auto te willen hebben. Voor iedere doelgroep een gebied dat daarbij past" aldus Maarten Struyvenberg op 12 september bij Radio Capelle.

Wie gaan wonen in het Nieuwe Rivium. Rond en door de raad en ook door een enkele ex-politicus wordt met kritische toon geopperd dat dit vooral Rotterdammers gaan worden. Alsof daar iets mis mee is? Immers, het merendeel van de 67.000 huidige Capellenaren hebben hun roots in Rotterdam. Er is plaats voor 330 sociale huurwoningen, een woonvorm waarvoor in Capelle veel behoefte is en wat ook onderdeel van de opgave binnen de gemeenteraad is. Het vervelende is misschien dat er geen overloop mogelijk was tussen sloop van de Hoven en oplevering van het Nieuwe Rivium.

Gebiedspaspoort Rivium 2.0 biedt o.a. aan een collectieve fietsvoorziening, misschien ook scooters.

In 2020 of 2021 zal de derde generatie van de Parkshuttle gaan rijden. Dit worden 6 autonome shuttlebusjes die als eerste autonome voertuig van Nederland deel zal nemen aan het reguliere verkeer en doorgetrokken wordt naar de Waterbus halte (2022 de opening). Dagelijks zal de Parkshuttle ongeveer 1.550 reizigers vervoeren. Een high-tech wereldprimeur volgens Struijvenberg, terwijl die shuttlebus in Capelle nog niet overal serieus genomen wordt (weggestopt achterin het verre Rivium?) terwijl die vorm van vervoer elders in de wereld volop waardering krijgt.