Haagse band Di-rect sluit 5e editie Lansingerland Live af.

  • zondag 9 juni 2024
  • Willem de Waard

Zaterdag 8 juni bezocht de presentator van het programma Zwaardvis, Willem de Waard, voor Radio Capelle de 2e dag van het festival Lansingerland Live In het Annie M.G. Schmidtpark in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland). Een week eerder sprak hij voor het programma Zwaardvis met de organisatie over wat er allemaal bij komt kijken om een dergelijk 2-daags evenement van de grond te krijgen. De voorbereiding van zo'n evenement neemt uiteraard vele malen meer tijd in beslag dan het uiteindelijke festival.   

Willem de Waard: "Dat organiseren van een festival begint meestal al direct nadat de editie is afgelopen waar op kantoor van een evenementenbureau een handvol betrokkenen de afgelopen editie evalueren en daarna alweer gekeken wordt naar het volgende jaar. De datum is dan al bepaald. Tot nu toe koos de organisatie voor de 5 edities die tot dusver geweest zijn voor het 2e weekend van juni. In 2025 wordt daar overigens i.v.m. Pinksteren van afgeweken en vindt het festival plaats op vrijdag 20- en zaterdag 21 juni. Daarmee valt het evenement niet meer in hetzelfde weekend als naburige festivals als Wantijpop in Dordrecht en Schippop in Schipluiden.  Alleen het laatste festival is gratis toegankelijk maar ook kleinschaliger en is meer afhankelijk van sponsoren en  andere geldschieters. Bovendien draait Schippop volledig op vrijwilligers en duurt maar één dag".

In Lansingerland en Dordrecht is het echt een verdienmodel en wordt het uiterst professioneel aangepakt. De kaartverkoop voor het festival dat ik bezocht en waar ik de organisatie van tevoren over sprak werkt tijdens het festival met honderden betaalde krachten. Hierbij moet je denken aan podiumopbouwers die al een week van tevoren beginnen, kaartcontroleurs, barmedewerkers, orde handhavers en EHBO medewerkers. De organisatie is in handen van The Zoo Events die gedurende het festivalseizoen verantwoordelijk is voor tientallen evenementen door het gehele land. Belangrijkste voor hen is entertainment en geld verdienen zodat de volgende editie gewaarborgd is.   

Romy de Jong van Zoo Events vertelde mij; "Na de evaluatie word al gekeken welke artiesten er het volgende jaar beschikbaar zijn. Overigens heeft het bezoekend publiek hier invloed op d.m.v.  een enquête die direct na het festival wordt gehouden. Het concept van Lansingerland Live is één dag jaren 90 dance en één dag pop-rock'. Het interview met Romy is via onderstaande link te beluisteren."   
01-06-2024: Romy de Jong over 5e editie Festival Lansingerland Live - Radio Capelle    

De Haagse band Di-rect sloot het festival af nadat onze zuiderburen van Clouseau zo'n beetje al hun hits ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum ten gehore hadden gebracht. Tijdens het optreden van Di-rect spatten de energie van het publiek af. Gitarist Spike van Zoest, net vader geworden van zijn tweede kind (Cooper), was in opperbeste stemming. Zanger Marcel Veenendaal presenteerde zich als een soort 'Tovenaar van Oz' en bracht het aanwezige publiek al meteen in vervoering. Na ruim 5 kwartier konden band en publiek tevreden huiswaarts keren.       

Foto: Willem de Waard

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 9 juni 2024