Zonnebloem viert 75-jarig bestaan in Capelle
- maandag 15 april 2024
- Loes van Straten
De Nationale Zonnebloem bestaat dit jaar 75 jaar en dat is reden voor de twee afdelingen in Capelle om een gezamenlijke viering te organiseren.
Ter ere van het 75-jarige bestaan van de Zonnebloem maakt het gezelschap van Joke de Kruijf een theatertour in Nederland waarbij ze voor allerlei afdelingen optreden met de musical 'Volle kracht vooruit'. “De musical gaat over de Zonnebloem. Ik weet zelf ook niet precies wat ik ervan kan verwachten, maar ik denk dat de Zonnebloem-boot de hoofdrol speelt en dat we met allerlei liedjes worden meegenomen in 75 jaar Zonnebloem”, vertelt Monique van de Pas, vrijwilliger bij de afdeling Capelle Schollevaar/Schenkel. Ze benaderde het Isala Theater om de musicalavond voor de afdelingen in de regio Rotterdam te organiseren.
“We hopen vijfhonderd gasten te verwelkomen in het theater. Vanuit de afdelingen worden mensen daarvoor benaderd”, zegt Hennie Aerts, vrijwilliger op de afdeling in het hart van Capelle. Vanaf deze week start de lotenverkoop van de jaarlijkse Zonnebloemloterij, die er onder meer voor moet gaan zorgen dat de begroting voor de feestelijke avond op 24 april rondkomt. “We proberen alle activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te maken voor onze deelnemers, en de generatie waar wij mee werken heeft het niet altijd even goed”, legt Van de Pas uit. Maar niet alleen de deelnemers vieren het jubileum. “De Zonnebloem bestaat niet zonder vrijwilligers, dus hebben we ook een filmzaal geregeld waar vrijwilligers mee kunnen kijken via een videostream.”
Ontstaan en nu
De Zonnebloem is ontstaan vanuit het radioprogramma ‘Radio Ziekenbezoek de Zonnebloem’ dat gepresenteerd werd door Alex van Wayenburg. Het doel? “Mensen met een lichamelijke beperking die thuis zitten en weinig contacten hebben uit hun eenzaamheid halen. Dat doen we nog steeds”, antwoordt Aerts, die zelf sinds 1994 bij de organisatie is betrokken. “We zijn wel steeds meer één op één gaan doen”, vult Van der Pas aan. “We vragen aan de deelnemers wat zij willen doen en waar zij behoefte aan hebben. Eén op één kan je daar veel meer aan voldoen. Neem nu iemand met een lichamelijke beperking die graag wil schaatsen, dan zoek je een vrijwilliger die goed kan schaatsen en met de deelnemer op een stoel het ijs op gaat.”
Naast het bezoeken van deelnemers organiseren de vrijwilligers ook gezamenlijke activiteiten. “Sommigen vinden het veel leuker om met meerdere mensen te zijn. Bingo mag absoluut niet vergeten worden. We doen nu ook een muziekbingo met Nederlandstalige nummers van vroeger.” De twee afdelingen denken erover na om in de toekomst vaker samen te werken. “Je kunt van elkaar leren en gebruikmaken. Iets organiseren kost veel tijd en werk, terwijl ze ergens anders het draaiboek misschien al klaar hebben liggen”, aldus Van de Pas.