Poprondedeelnemer Historian in Zwaardvis 18 november

  • vrijdag 10 november 2023
  • Willem de Waard

Het jaarlijkse rondreizende evenement de Popronde nadert zijn einde maar voor het zover is gaan we nog een aantal deelnemende acts horen tijdens de uitzendingen van Zwaardvis bij Radio Capelle. Op zaterdag 18 november is dat het uit Groningen afkomstige collectief Historian.

Historian is een rockband met een ware liefde voor het verleden. Sharply dressed en met een vintage feel voegt Historian de pioniersmuziek van Led Zeppelin samen met de drijvende kracht van Jack White. De vierkoppige band maakt goed gebruik van de gestackte overdrives en een road-worn Hammondorgel om je omver te blazen met tijdloze muziek!

Toen songwriter Joris Boerma besloot een aantal nummers te schrijven aan het begin van de coronapandemie gebeurde er iets wonderbaarlijks. In een razendsnel tempo ontstond een reeks aan fuzz- en bluesrock muziek met een vintage soul en een sterk staaltje nostalgie. Boerma wist dat er een band moest komen en Historian was geboren! Gestackte overdrives, een Hammondorgel en een virtuoze ritmesectie zorgen voor een tijdloze en veelzijdige vintage rock-ervaring. The live shows hebben pit en elk van de vier bandleden is altijd klaar om te knallen, zoals vertoond bij festivals als Westerpop, Noorderzon en Vicefest.

De debuutsingle 'Generation' sloeg direct aan en greep de #1 plek op de IndieXL Indie Charts. In oktober 2021 bracht Historian in eigen beheer de EP 'Things of Pure Design' uit waardoor de lokale ogen op de band gericht kwamen. Inmiddels is er een debuutalbum klaar dat de sound van de EP vele malen overtreft met een volwassenere, voller en veelomvattende vintage rock sound! 2022 bracht, los van de opnames van het debuutalbum, veel leuke kansen. Zo werd Historian geselecteerd voor het Hit The North ontwikkelingstraject samen met 10 andere geweldige artiesten uit Noord-Nederland. Dit opende vele deuren voor de veelbelovende rockband, zoals shows op Eurosonic, Bevrijdingsfestival en meer! Historian was ook de winnaar van de Play at Vicefest-wedstrijd, waar zij het festival van The Vices mochten openen in Groningen, Berlijn, Londen en in de toekomst Antwerpen.

In 2023 heeft Historian een vliegende start gehad met een volle zaal tijdens Eurosonic en een uitgebreide lentetour in drie landen. Sinds begin september knallen zij het hele land door omdat zij geselecteerd zijn voor de Popronde. Onlangs stonden zij in dat kader in Rotterdam en op 18 november is Den Haag opgenomen in de Popronderoute. Begin oktober verscheen single 'Deeper End' die reeds in Zwaardvis te horen is geweest.

Tijdens de uitzending van 18 november is ook een interview te horen met de organisatie van de Popronde Den Haag.

Historian is:
Joris Boerma (zanger/gitarist)
Lissie Van De Laar (toetsenist en zanger)
Niek de Vries (drummer)
Ravi Pakker (bassist)
Facebook

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 10 november 2023