Beha's tegen lymfoedeem te zien, voelen en passen bij Inloophuis de IJssel

  • maandag 3 oktober 2022
  • Max Theodoridis

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Een nare bijwerking hiervan is lymfoedeem in en om de borst, wat voorkomt bij 25% van deze vrouwen en voor velen onbekend is. Vanwege de borstkankermaand oktober besteedt Inloophuis De IJssel in Capelle hier deze week aandacht aan.

Beschadiging en bestraling na borstkanker kunnen ertoe leiden dat het lymfestelsel niet meer optimaal functioneert. Als gevolg hiervan ontwikkelen ongeveer 40.000 vrouwen lymfoedeem na de operatie. Zij hebben dagelijks pijn, moeten vaak wekelijks naar oedeemtherapie en hebben vaak te maken met een chronische ziekte, ze komen er nooit meer vanaf.

Lymfoedeem
Net zoals bij iedere operatie ontstaan ook bij borstkankeroperaties vochtophopingen. Bij een goedwerkend lymfesysteem wordt dit vocht door de lymfevaten afgevoerd. Als gevolg van het operatief verwijderen van de lymfeklieren, door bestralingen, door de tumoren of uitzaaiingen zelf kan na een behandeling tegen borstkanker lymfoedeem ontstaan. De lymfevaten en/of de lymfeknopen raken dan beschadigd, met klachten zoals zwellingen, pijn, verhardingen en een zwaar gevoel in en om de borst, oksel, rug en/of arm tot gevolg.

Verlichting
Om verlichting te bieden bij borstoedeem is de Bratelle beha ontwikkeld. Dit is de eerste werkzame beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. De bewegingen binnen in de Bratelle beha zorgen ervoor dat de vochtophoping wordt weggemasseerd wat helpt bij het verlichten en verminderen van (chronisch) borstoedeem. 

De Bratelle is ontwikkeld door en voor vrouwen met lymfoedeem na borstkanker. Mariëtte Jilderda en Anita Schimmel kregen in 2015 borstkanker, maar gingen niet bij de pakken neerzitten. Vijf jaar lang zochten zij naar een werkzame maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. In oktober 2021 (1 jaar na de oprichting van Stichting Bratelle) lanceerden zij, samen met vriendin Anneke Geitenbeek, de eerste Bratelle beha. En met succes, want inmiddels zijn er ruim 150 vrouwen die de Bratelle dragen. Daarnaast is er ook nog een prothesevariant in ontwikkeling.

Bratelle zien, voelen en passen?
Mensen die bekend zijn met lymfoedeem klachten in de borst, oksel of rug als gevolg van behandeling tegen borstkanker kunnen deze week kennismaken met de Bratelle. Op 6 oktober is er namelijk een pasmoment bij het Inloophuis De IJssel in Capelle tussen 10.00 en 12.00 uur. Hierbij wordt op afspraak gewerkt. Geïnteresseerden die zich willen aanmelden voor een pasmoment kunnen mailen naar anneke.geitenbeek@bratelle.nl of bellen naar 06-58 85 32 61.

Foto: Caroline fotografie

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 3 oktober 2022