Onderzoek Return to play voor chronisch zieke kinderen in Capelle

  • zaterdag 14 november 2020
  • Dunja Boers

Voor kinderen met een chronische ziekte is spelen in een speeltuin niet altijd vanzelfsprekend. Zeven leerlingen van de opleidingen fysiotherapie en ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam doen een minor motorische ontwikkeling van kinderen. Daarvoor doen zij een onderzoek onder het thema return to play: spelen in de wijk met een chronische ziekte. 

De studenten onderzoeken de speelmogelijkheden en de noodzaak voor het optimaliseren daarvan in Capelle aan den IJssel. ''Kinderen met een chronische ziekte worden vaak belemmerd door verschillende obstakels wanneer een speeltuin niet is aangepast,'' vertelde Marjolijn, een van de zeven studenten die meedoet aan het onderzoek, zaterdag bij Radio Capelle. ''Bijvoorbeeld wanneer een kind last heeft van een arm door een spierziekte, waardoor het niet kan klimmen en klauteren. In een normale speeltuin zijn er dan weinig dingen waar zo'n kind wel aan kan deelnemen.''

Om te bepalen waar de studenten het onderzoek wilden doen, deden ze een vooronderzoek. Daaruit is gebleken dat in de regio Rotterdam-Rijnmond het aantal kinderen met een chronische ziekte het hoogst is. Nissewaard, Capelle en Ridderkerk vormen in die volgorde de top drie uit deze regio. Capelle staat dus eigenlijk op plek twee, maar het aantal chronisch zieke kinderen per vierkante meter is hier wel het hoogst. 

Een kind dat regelmatig buiten speelt is veel actiever dan een kind dat alleen binnenspeelt. ''Eén op de vier kinderen in Nederland heeft een chronische aandoening en wij willen ervoor zorgen dat ook deze kinderen actief buiten kunnen spelen, want dat is heel gezond voor een kind,'' aldus Marjolijn. 
 
Doormiddel van een enquête onderzoeken de studenten welke belemmeringen kinderen met een chronische aandoening ervaren in speeltuinen in Capelle. Via de onderstaande link kunt u een vragenlijst invullen om de studenten te helpen bij het onderzoek. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezP5uhGj6RV8IcOGjeBE4mPCfEzioXwHXB3Za_zi1XMFQD_w/viewform?usp=sf_link

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 14 november 2020
Geen andere berichten van 2020-11-14 gevonden.